انبارداری ارقام میوه
- نویسنده مقاله:غرب نهال
- تاریخ انتشار:1402-09-29
- زمان مطالعه:8 دقیقه
- بازدید مطلب:
انبارداری ارقام میوه:
یکی از بزرگترین مشکلات کشاورزان پس از برداشت، نگهداری میوه های تازه است. برخی از انواع میوه ها تا زمانی که به بازار نرسند شرایط نگهداری خاصی ندارند و ظرفیت نگهداری بالایی برای آنها دارند. و انواع دیگری از میوه ها هستند که مدت نگهداری بسیار کوتاهی دارند و در صورتی که کشاورز نتواند بلافاصله محصول را به بازار تحویل دهد باید شرایط نگهداری خاصی را فراهم کند تا چند روز تا اتمام آنها نگهداری کند تا به بازار تحویل داده شد. در این مقاله به بررسی انواع روش های نگهداری میوه های برداشت شده و شرایط رایج نگهداری می پردازیم.
انواع انبار برای نگهداری میوه های تازه:
بسته به حساسیت غذا یا میوه و سبزیجاتی که باید در آنجا نگهداری شوند، انواع مختلفی برای نگهداری وجود دارد.
انبار سرد:
سردخانه انباری است که تجهیزات برودتی محدود و ناکافی دارد. در واقع این انبارها عمدتاً در مناطقی با آب و هوای سرد مورد استفاده قرار می گیرند، زیرا در این مناطق زمستان ها بسیار سرد و تابستان ها خنک است و نگهداری بیشتر میوه ها و سبزیجات نیازی به نصب تجهیزات سردخانه ای ندارد.در این نوع سردخانه میوه هایی مانند سیب، گلابی، چغندر، آجیل خشک مانند گردو، بادام و فندق و بسیاری از سبزیجات با ماندگاری بالا مانند زنجبیل، کلم، هویج و غیره وجود دارد. که می تواند برای مدت طولانی بدون هیچ مشکلی نگهداری شود.
برخی از میوه هایی که ظرفیت نگهداری بالایی دارند مانند سیب زرد لبنانی، سیب قرمز لبنانی یا سیب رد دلیشز و بسیاری از انواع آن مانند گلابی حساسیت کمتری به شرایط نگهداری دارند و به راحتی می توان آنها را در سردخانه مجاور باغ نگهداری کرد. و در زمان مناسب آن را وارد بازار کرد و فروخت.
در مورد آجیل و خشکبار مانند گردو از جمله گردو درجه یک، گردو ژنوتیپ، گردو چندلر و فرنور که ماندگاری بالایی دارند به راحتی در چنین انبارهایی برای مدت زمان طولانی نگهداری کرد.
توجه داشته باشید که حداقل و حداکثر دماسنج ها باید در این انبارها قرار داده شود و به خصوص در فصل گرم سال یا در اواخر زمستان از نوسانات دما جلوگیری شود و در صورت لزوم از تجهیزات خنک کننده استفاده کنید.
انبار اتمسفر کنترل شده:
میوه برداشت شده مانند میوه روی درخت زندگی و تنفس می کند، هر چه تنفس قوی تر باشد، میوه سریعتر به مرحله رسیدگی کامل می رسد و له می شود، بنابراین در انباری که با تنظیم میزان اکسیژن و کربن هوا کنترل می شود. دی اکسید کربن باعث کاهش سرعت تنفس و افزایش ذخیره میوه می شود، البته کنترل دما در این انبارها شرط لازم برای نگهداری از انواع نهال ها خواهد بود.
در این زمینه شناخت اثرات منفی کنترل اتمسفر بر حفظ میوه ضروری است. به عنوان مثال، تولید ترکیبات گازی نامتعادل، طعم و عطر میوه را تغییر می دهد و نگهداری میوه در این شرایط تقریباً دو برابر نگهداری در انبارهای معمولی است و در نتیجه کاهش اکسیژن باعث رشد برخی از مخمرها می شود و باعث ایجاد بوی بد در برخی میوه ها می شود.
سردخانه معمولی:
با نصب تجهیزات خنککننده، تهویه و قفسههای نگهداری میوه در یک سردخانه معمولی، میتوان میوهها و سبزیجات تازه را برای حدود 2 هفته تا 7 ماه نگهداری کرد و به عنوان مثال امکان نگهداری سبزیجات تازه را افزایش داد. میوه هایی با ماندگاری طولانی تا دو هفته را می توان تا هفت ماه بدون افت کیفیت در این سردخانه ها نگهداری کرد.عوامل مهمی که باید در سردخانه مدیریت شوند:
صرف نظر از نوع سردخانه یا انباری که برای نگهداری میوه پس از برداشت می سازید، باید عوامل زیر را به صورت کاملاً کنترل شده در نظر بگیرید:
دما:
بدون شک اولین و مهمترین شرط نگهداری طولانی مدت میوه و سبزی از هر نوعی، رعایت دمای سرد یا پایین است. در دماهای بالا، تنفس افزایش می یابد و گاز اتیلن بیشتری از میوه های رسیده آزاد می شود و آنها را رسیده تر می کند. بنابراین در شرایط سردخانه یا انبار سردخانه از تجهیزات تهویه و سرمایش برای حذف گرمای داخل انبار استفاده می شود.
تاثیر دمای پایین بر ماندگاری میوه:
• تنفس کاهش می یابد و رسیدن میوه های نیمه رسیده را کند می کند.
• چروکیدگی میوه و پیری ناشی از، از دست دادن آب در اثر گرما را کاهش می دهد.
• از اسفنجی شدن یا پوک شدن میوه هایی مانند سیب در هنگام نگهداری در دمای بالا جلوگیری می کند.
• به صورت ساپروفیت در شرایط نگهداری در دمای بالا وجود دارد و از رشد بیماری های قارچی و باکتریایی که به میوه ها و سبزیجات حمله می کنند جلوگیری می کند.
• با این حال، دما تنها عاملی نیست که باید در شرایط سردخانه یا لنبار سردخانه برای نگهداری میوه رعایت شود. در زیر عوامل بسیار مهم دیگری را در این مورد بررسی خواهیم کرد.
رطوبت نسبی:
همانطور که می دانید میوه ها و سبزیجات وقتی برداشت می شوند و در معرض هوای بیرون قرار می گیرند، به دلیل تفاوت بافت، رطوبت و دمای زیاد هوای بیرون شروع به تعریق کرده و رطوبت از دست می دهند. حتی در شرایط نگهداری در یخچال با رطوبت نسبی کم، میوه ها می توانند به سرعت پلاسیده و چروک شوند. از طرف دیگر، وقتی رطوبت به حدی افزایش می یابد که شبنم روی میوه می ریزد، رشد قارچ افزایش می یابد و باکتری های ساپروفیت می توانند رشد کنند. تاثیر معکوس را به انبار میوه شما می آورد.
بنابراین رعایت نسبت مناسب و متعادل رطوبت نسبی بسیار ضروری است. در این صورت باید عواملی را در زمینه تنظیم رطوبت نسبی در نظر گرفت. به عنوان مثال افزایش رطوبت نسبی در زمان نگهداری میوه خشک باعث مرطوب شدن میوه می شود. به عنوان مثال، برای برخی از میوه های با رطوبت بالا، افزایش رطوبت نسبی، چروک شدن میوه را به قیمت افزایش ماندگاری افزایش می دهد.
برای تنظیم رطوبت سردخانه، اندازه فضا، میزان تهویه، نوع میوه مورد نیاز برای تهویه، عایق بودن سردخانه و تعداد باز و بسته شدن درب سردخانه برای محمله گیری تاثیر گذار خواهند بود.
در انبارهای سردخانه باغداران تجهیزات خاصی برای ایجاد رطوبت ندارند به همین دلیل توصیه می شود از جعبه های چوبی برای نگهداری میوه ها استفاده شود و قبل از پرکردن و نگهداری در آب خیس شوند. این روش ساده به شما این امکان می دهد میزان رطوبت نسبی را افزایش دهید.